Varukorg
Har du ett konto? Logga in här.

Hoppsan! Med den här varukorgen blir det ingen fruktsallad. Ingen fara, lägg till någon av våra populära produkter för att säkra din framgång.

2023-06-07

5 tips – så äter du 500g frukt och grönt om dagen

Rekommendationen lyder att alla över 10 år ska äta minst 500g frukt och grönt om dagen. Lyckas du få in 5 knytnävsstora portioner under dagen är det enkelt att nå de dagliga rekommendationerna för både frukt och grönt. Här kommer fem tips som kan hjälpa dig.

Att äta en hälsosam och balanserad kost är avgörande för att upprätthålla en god hälsa och välmående. En av de viktigaste komponenterna i en näringsrik kost är intaget av frukt och grönsaker, där många av oss tyvärr har svårt att komma upp i den rekommenderade dagliga mängden. Rekommendationerna från Livsmedelsverket lyder att vi bör äta minst 500g frukt och grönt varje dag. Men hur då? Jo, genom att få in både frukt och grönt som en naturlig del i din kost. Här kommer 5 smarta tips som tar dig in på rätt väg:

Så lyckas du äta 500g frukt och grönt – 5 smarta tips

  1. Tänkt 5 knytnävsstora portioner. Gör intagen mer konkreta genom att tänka att du kommer upp i en bra mängd om du stoppar i dig 5 portioner stora som en knytnäve om dagen. Exempelvis ett äpple, en tomat, en näve nötter eller bär, för att nämna några.
  2. Starta dagen med att toppa frukosten med både nötter och bär, så har du en bra utgångspunkt för dagen
  3. Skapa en fruktstund som daglig rutin, och se till att det alltid finns frukt på arbetsplatsen – annars ber ni chefen ringa oss så ordnar vi det!
  4. Blanda in frukt och grönt i middagsmaten: toppa salladen med äpplen eller apelsiner, använd grönsaker till matlagning för härliga baser, vegetariska biffar eller krämig köttfärs
  5. Stilla hungern med morotsstavar, gurkstavar och vitkålshuvuden.

De många fördelarna med frukt och grönt

Tänk på att det kan ta tid att ändra sina vanor, men är de goda så är det värt det. Nedan går vi igenom fördelarna med varför frukt och grönt är så viktigt för vårt välbefinnande.

Rik på näringsämnen:

Frukt och grönsaker är naturliga källor till en mängd olika näringsämnen, inklusive vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dessa ämnen spelar en avgörande roll i kroppens funktioner och skyddar den mot skador från fria radikaler. Genom att äta en mångfald av frukt och grönt, får vi en bred spektrum av näringsämnen som är viktiga för att stärka vårt immunsystem, bibehålla sunda organfunktioner och främja cellförnyelse.

Ökad fiberintag:

Frukt och grönsaker är rika på kostfiber, vilket är avgörande för en välfungerande matsmältning. Fiber hjälper till att reglera tarmfunktionen, främjar mättnadskänsla och kan bidra till att kontrollera vikt och kolesterolnivåer. Genom att äta 500 gram frukt och grönt varje dag kan man säkerställa att man får tillräckligt med fiber för att främja en god tarmhälsa och förebygga förstoppning.

Minskar risken för kroniska sjukdomar:

Studier har visat att en kost rik på frukt och grönsaker kan minska risken för olika kroniska sjukdomar. Det höga intaget av antioxidanter och bioaktiva föreningar i frukt och grönt har kopplats till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, vissa typer av cancer, typ 2-diabetes och andra sjukdomar relaterade till åldrande. Genom att äta 500 gram frukt och grönt varje dag kan man stärka sin kropp mot dessa potentiellt allvarliga hälsorisker.

Höjer energinivån och förbättrar sinnet:

En välbalanserad kost som inkluderar en tillräcklig mängd frukt och grönt kan bidra till att höja energinivån och förbättra kognitiv funktion. Frukt och grönsaker innehåller näringsämnen som är viktiga för hjärnans hälsa och kan hjälpa till att förhindra degenerativa sjukdomar som Alzheimers och demens. Dessutom kan intaget av frukt och grönt ge en mer stabil energinivå under dagen, vilket kan bidra till ökad produktivitet och välbefinnande.

Vilken fruktkorg passar ert företag? Räkna ut passande storlek med vår Fruktkalkylatorn, och ta del av våra fruktkorgar.

© 2024 Fruktleveransen. Alla rättigheter reserverade.